BewustBelast inzetten in jouw organisatie
Hoe kan ik de tool inzetten in mijn organisatie?
Het effect van de inzet van BewustBelast is het grootst als de introductie van de tool goed is. Organiseer de introductie bij voorkeur tijdens een korte bijeenkomst, bijvoorbeeld aansluitend aan een team- of werkoverleg. Bij de introductie is het belangrijk om toe te lichten wat de tool doet, waarom deze ingezet wordt en er moet ruimte zijn om vragen te stellen. Op deze manier creëer je duidelijkheid en draagvlak en starten werknemers tegelijkertijd. Bovendien kun je tijdens een introductiebijeenkomst vertellen wie de contactpersoon is bij vragen of inhoudelijke knelpunten en kunnen vervolgafspraken gemaakt worden. De preventiemedewerker of arboverantwoordelijke leidt de introductie van de tool. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van onderstaande PowerPointpresentatie, die aangepast kan worden op de eigen organisatie.
Je bent geïnteresseerd om BewustBelast in te zetten in jouw organisatie of bij jouw klant. Het inzetten is op zich eenvoudig, maar tegelijkertijd kan het complex zijn om zaken op het werk te veranderen: door vaste routines, productie-eisen, gebrek aan (de juiste) hulpmiddelen, werknemers die bang zijn als ‘watje’ te worden bestempeld, of niet goed weten bij wie ze hulp kunnen vragen. Om de introductie van de tool goed te begeleiden en er vervolgens het meeste uit te halen, vind je hieronder enkele tips en aandachtspunten.
Introduceer de tool bij de medewerkers in een korte bijeenkomst. Daarin kan je uitleggen waarom je denkt dat BewustBelast interessant is voor deze groep. Daarmee vergroot je het draagvlak om de tool te proberen en kan je vragen beantwoorden en samen met de groep nadenken over bepaalde belemmeringen die er mogelijk spelen. Bijvoorbeeld het ontbreken van een pc op de werkplek om de tool in te vullen. Aan het eind van de bijeenkomst kunnen de aanwezigen aan de slag met het invullen van de tool.
Na het introduceren van de tool bij de medewerkers, begint het eigenlijk pas echt. Het kan voor werknemers soms best lastig zijn met hun acties aan de slag te gaan. Zoek werknemers daarom op, informeer naar hun acties en vraag waar ze tegenaan lopen. Als je bij werknemers informeert naar hun resultaat, heb je de mogelijkheid mee te denken bij het zoeken naar oplossingen, kan je bij eventuele aanwezige klachten doorvragen naar onderliggende oorzaken en wordt het gezamenlijke belang benadrukt. Probeer werknemers mee te nemen in de basisgedachte van de TOP-strategie: bekijk of de oorzaak van het probleem weg te nemen is (bronaanpak), als dat niet kan bekijk dan welke maatregelen er voor het hele bedrijf genomen kunnen worden. Als laatste niveau bekijk je welke oplossingen er mogelijk zijn voor individuele werknemers. Neem werknemers in hun denkwijze mee van ‘accepteren’ naar ‘oplossen’.
Hoe duidelijker de oorzaak van het probleem, hoe eenvoudiger het is om passende oplossingen te vinden. Oplossingen moeten uiteraard aan randvoorwaarden voldoen, zoals kosten, effectiviteit van de oplossing, praktische werkbaarheid en eventuele negatieve neveneffecten van de oplossing. Betrek werknemers daarom bij keuzes, zij kennen de situatie op de werkvloer het best. Stap 3 in de WegWijzer Fysieke Belasting gaat over het zoeken en kiezen van de meest geschikte oplossing(en).
Als iedereen de tool doorlopen heeft, is er weer een mogelijkheid om contact te zoeken en na te vragen hoe het er nu voor staat en welke openstaande punten er mogelijk nog zijn. Stap 5 van de WegWijzer Fysieke Belasting gaat over evalueren en borgen van oplossingen.
De zelfanalyse die werknemers uitvoeren maakt onder andere gebruik van de Checklist Fysieke belasting. Deze checklist geeft een indicatie van mogelijke risico’s. Als er twijfels bestaan over de risico’s, of als je een gedetailleerdere risicobeoordeling wilt doen, kan je daar specifieke instrumenten voor gebruiken. Op deze site zijn onderstaande instrumenten beschikbaar, maar mogelijk bestaan er ook sectorspecifieke instrumenten voor jouw branche.
Hand arm risicobeoordelingsmethode (HARM)