Netwerk Duurzaam Fysiek Werk: Pay it forward

Een goede aanpak, implementatie en borging van fysieke belasting vraagt om continue aandacht. Wil je weten hoe andere organisaties lichamelijke belasting aanpakken? Of heb je zelf een goed voorbeeld? Neem dan deel aan het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk.

Wat doen we?

Het netwerk is bedoeld voor organisaties die fysieke belasting willen aanpakken en werkt volgens het Pay it Forward-principe. Dat betekent dat bedrijven kosteloos hun kennis en ervaring delen met collega’s. Dit doen we via bijeenkomsten, beschrijvingen van goede praktijken en de nieuwsbrief.

  • Leer van goede praktijken uit andere sectoren
  • Deel ervaringen: waar loop je tegenaan?
  • Neem een kijkje in de keuken bij andere bedrijven
  • Ga in gesprek over nieuwe ontwikkelingen

Bijeenkomsten en webinars

Vanuit het netwerk organiseren we regelmatig bijeenkomsten om kennis en ervaringen te delen. Bekijk hieronder de verslagen met foto’s van eerdere bijeenkomsten.

Op 5 oktober 2023 waren ongeveer twintig deelnemers te gast bij het distributiecentrum van Schneider Electric in Helmond. Schneider Electric is wereldwijd marktleider in energiemanagement en automation en actief in meer dan 150 landen. Dit bedrijf maakt elektriciteitproducten, die in het DC in Helmond worden opgeslagen en gedistribueerd.

Schneider Electric neemt ergonomie heel serieus. De deelnemers aan deze Pay it Forward bijeenkomst beleefden hoe de integrale aanpak van Schneider Electric in theorie en praktijk in elkaar steekt. Lees hier het verslag van deze Pay it Forward bijeenkomst: Schneider Electric

Vebego Cleaning Services pakt de fysieke belasting van schoonmaakwerk serieus aan. Dat zagen 30 deelnemers aan de Pay it forward (PIF) bijeenkomst over fysiek werk in de schoonmaak op 9 februari 2023 in Amsterdam. Lees meer over deze Pay it forward bijeenkomst: Vebego Cleaning Services.

Op 29 oktober waren we voor de 6e landelijke dag te gast bij VDL Nedcar in Born. Een fabriek met een oppervlakte van 130 voetbalvelden waar jaarlijks 200.000 auto’s worden geproduceerd door zo’n 6.000 medewerkers.

Lees hier het verslag van de landelijke dag ‘Kleur bekennen over fysieke belasting >>

De deuren van de ambulances gingen wagenwijd open voor de bezoekers van de Pay it Forward (PIF) bijeenkomst over fysiek werk in de ambulancezorg op dinsdag 19 maart in Den Haag. Anne-Marie de Jong van Witte Kruis Haaglanden en David Beernink van Ambulancezorg Groningen lieten hier zien hoe zij de ambulancemedewerkers ‘fit for care’ maken en houden.

Lees hier verslag van deze Pay it Forward bijeenkomst >>

Gezond blijven bij fysiek belastend werk vraagt om een gestructureerde aanpak. Al vóór de concrete plannen zijn gemaakt, start dit met het commitment van de betrokkenen waaronder het management. Wanneer er commitment is, is het zaak om een actieplan en prioriteiten op te stellen. Uiteindelijk is de implementatie van maatregelen pas succesvol te noemen als ook de borging op de langere termijn is verzekerd.

Lees hier het verslag van de landelijke dag ‘Van commitment tot borging’ >>

Kijk hieronder de verschillende webinars terug.

Vragen over het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk? 

Stuur dan een mail naar fysiekebelasting@tno.nl.

Netwerkpartners

Het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk is een initiatief van TNO, Buro voor Fysieke Arbeid en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Buro voor Fysieke Arbeid
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
TNO