Nieuwste cijfers over fysieke belasting op het werk
Wist je dat bijna 4 miljoen werknemers in Nederland elke dag 6 uur of langer zitten tijdens hun werkdag, en dat dit, in combinatie met zitten in vrije tijd en woon-werkverkeer, kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten?
Langdurig zitten, beeldschermwerk en fysiek zwaar werk komen veel voor en brengen risico’s met zich mee. Ze kunnen leiden tot ernstige aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, maar ook tot aandoeningen aan de rug, nek, schouders of knieën. Maar liefst 60 procent van de werknemers kampt met klachten.
TNO heeft drie nieuwe factsheets gepubliceerd met de nieuwste cijfers, inzichten en praktische adviezen. Dit helpt werkgevers en werknemers om bewust aan de slag te gaan met het voorkomen en verminderen van gezondheidsproblemen op de werkvloer. De cijfers zijn onder andere gebaseerd op de NEA 2023, een jaarlijkse enquête onder werknemers uitgevoerd door TNO en CBS.
Wat vertellen de cijfers en hoe kunnen we zitten verminderen en onderbreken?
Fysieke belasting
Beeldschermwerk
Zitten op het werk
Nederland bleef ook in 2023 veel zitten
Uit onderzoek van TNO blijkt dat Nederlandse werknemers in 2023 gemiddeld 8,7 uur per dag zitten. Bijna 4 miljoen werknemers zitten tijdens een werkdag 6 uur of langer. 59% van de werknemers heeft klachten aan het bewegingsapparaat en 43% heeft arm-, nek- en schouderklachten. Het gebruik van beeldschermen blijft hoog, met 44% van de werknemers die dagelijks 6 uur of meer achter een scherm werken.
Sinds de COVID-19-pandemie is de zittijd toegenomen. In 2021 zat 49% van de werknemers meer dan 6 uur per dag, een percentage dat sindsdien is gedaald maar nog steeds hoger ligt dan voor de pandemie. Sectoren met de langste zittijd, komen overeen met de sectoren waar het meeste beeldschermwerk wordt gedaan. Dat zijn naast de ICT en de financiële sector, het openbaar bestuur.
Beeldschermwerk blijft hoog
Daarnaast blijkt uit de cijfers over beeldschermwerk dat 44% van de werknemers 6 uur per werkdag of meer met een beeldscherm werken. Ruim de helft werkt zelfs 8 uur of meer achter een beeldscherm. Dit percentage is sinds de pandemie gestegen van 18% naar 25%. Sectoren waar beeldschermwerk het meest voorkomt zijn ICT, de financiële sector, openbaar bestuur en zakelijke dienstverlening.
Financiële impact van gezondheidsklachten
De kosten voor loondoorbetaling bij verzuim door klachten aan het bewegingsapparaat bedragen jaarlijks 1,5 miljard euro. Van alle werknemers verricht 37% fysiek belastend werk en 28% heeft te maken met repeterende bewegingen op het werk. Bijna 6 op de 10 werknemers heeft klachten aan het bewegingsapparaat, en 38% van de werknemers met een door een arts vastgestelde beroepsziekte heeft klachten aan het bewegingsapparaat.
Sectoren met de meeste fysieke belasting
De sectoren waarin fysiek belastend werk het meest voorkomt, zijn landbouw, horeca en vervoer. Werknemers van 50 jaar en ouder met fysiek belastend werk verwachten door te kunnen werken tot 65,3 jaar, terwijl werknemers zonder fysieke arbeid zichzelf tot 67 jaar zien doorwerken.
Factsheets voorgaande jaren
De factsheets van voorgaande jaren vind je hier. Meer informatie over de aanpak van fysieke over- en onderbelasting vind je elders op deze website en op Arboportaal.