Goede Praktijken Competitie 2021: dit zijn de winnaars

Groenteteler Verdonk Broccoli en facilitair bedrijf Hago Next hebben de 15e editie van de Goede Praktijken Competitie gewonnen. Beide bedrijven hebben het werk van hun medewerkers zo aangepast dat het fysiek minder zwaar is. De bedrijven krijgen als prijs €1500 en zijn de Nederlandse nominaties voor de Europese competitie in Bilbao in 2022.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op werk (EU-OSHA) en het Nederlands Focal Point, organiseren de Goede Praktijken Competitie. De competitie heeft als doel om organisaties die de risico’s rond lichamelijke belasting op het werk actief beheersen in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen. Elke editie is er in twee categorieën een prijs te winnen. Familiebedrijf Verdonk Broccoli uit Wervershoof won de prijs voor bedrijven met minder dan 100 werknemers. Hago Next uit Capelle aan den IJssel won de prijs voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.

collage foto's van de winnaars van de goede praktijken competitie op hun werkplek. Drie medewerkers van Hago Next met een schoonmaakkar en twee medewerkers van Verdonk in het magazijn.
Winnaars Hago Next (links) en Verdonk Broccoli (rechts)

Juryrapport

De vakjury is zeer te spreken over de winnaars, Jos de Lange (TNO, manager NL-Focal Point) namens de vakjury: 

“We waren erg onder de indruk van de aanpakken van Hago Next en Verdonk Broccoli. De integrale aanpak van fysieke overbelasting bij Hago Next is uniek voor de schoonmaaksector. Technische aanpassingen bij de bron en bijvoorbeeld ergo-coaches die de medewerkers de juiste schoonmaaktechnieken aanleren, geven aan dat de aanpak van Hago Next breed en professioneel opgepakt is. Bij Verdonk Broccoli zagen we dat ze verder gaan dan de wettelijke vereisten en structureel met verbeteringen bezig zijn. Bijvoorbeeld het feit dat nu iedereen kan inpakken, ongeacht of je groot of klein of fysiek sterk bent, betekent winst. En ook hier is individuele coaching belangrijk. Het gaat hier om werk dat in alle landen van de EU uitgevoerd wordt. De reikwijdte van de oplossingen is dus groot. Als jury vinden we daarom dat beide bedrijven terechte winnaars zijn van Goede Praktijken.”

Lees het volledige bericht en de reactie van de winnaars op Arboportaal

Bekijk en luister de serie podcasts over de genomineerden van de Goede Praktijken Competitie

Dit is de aanpak van Hago Next

Eerder dit jaar hebben we de aanpak van Hago Next toegevoegd aan de serie goede voorbeelden op onze website.

Bekijk alle goede voorbeelden