Deel uw succes-aanpak van lichamelijke belasting

Voor wie ons Netwerk al een tijdje volgt komt het niet als een verrassing: de aanpak van lichamelijke belasting op de werkplek is maatwerk. Goede voorbeelden zijn een bron van inspiratie voor bedrijven die hiermee aan de slag willen. Heeft u een mooi voorbeeld? Doe dan mee aan de Goede Praktijken Competitie en maak kans op een prijs van €1500!

Spier- en skeletaandoeningen behoren tot de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen in Europa. Gelukkig zijn er ook al veel bedrijven en branches die de oorzaken van lichamelijke over- of onderbelasting succesvol weten aan te pakken. De afgelopen jaren hebben we binnen het netwerk al meer dan 20 voorbeelden verzameld.

Laat zien hoe uw bedrijf of branche het aanpakt

Doe mee met de Goede Praktijken Competitie en laat zien welke maatregelen voor lichamelijke over- en/of onderbelasting werken in uw bedrijf of branche, hoe u het heeft aangepakt en wat het heeft opgeleverd. Meld voor 15 september 2021 uw goede voorbeeld aan. De winnaars worden in oktober bekend gemaakt. Naast een bedrag van €1.500 maken winnaars ook kans om Nederland te vertegenwoordigen bij de Europese finale in 2022.

Over de Goede Praktijken Competitie

Inmiddels is het een vast terugkerend ritueel: elke campagne van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) sluit af met de finale van de Goede Praktijken Competitie. De deelnemende landen organiseren eerst een landelijke competitie en bepalen daarna wie doorgaat naar de Europese finale. Deze 15e editie van de Europese Goede Praktijken Competitie is onderdeel van de campagne voor een gezonde werkplek 2020-2022 Gezond werk: verlicht de last.

Jury en aanmelden

Inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury met vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en overheid. De jury kijkt naar de volgende criteria voor het beoordelen van de inzendingen:

  • een allesomvattende benadering van veiligheid en gezondheid op het werk;
  • aantoonbare verbeteringen op het gebied van fysieke belasting (zowel over- als onderbelasting);
  • de praktijk moet daadwerkelijk ingevoerd zijn (dus geen plan of idee);
  • participatie en betrokkenheid van werknemers en hun vertegenwoordigers;
  • de duurzaamheid van de maatregel in de tijd;
  • overdraagbaarheid naar andere werkplekken (in andere sectoren, in kleinere dan wel grotere organisaties, in andere lidstaten);
  • juiste timing (de maatregel moet in de afgelopen 5 jaar ingevoerd zijn).

Lees meer op de website van het Nederlands Focal Point en meld uw goede voorbeeld aan