Creatief instellen van je thuiswerkplek

We kennen allemaal wel de tekeningen van hoe je netjes je werkplek moet instellen volgens de arbo-regels. Die regels zijn niet uit de lucht komen vallen. Het voorkomt lichamelijke klachten. Nu het er sterk op lijkt dat het verplichte thuiswerken niet over een week ten einde komt, is het tijd om de huidige werkplek eens onder de loep te nemen. Met wat creativiteit is daar op ergonomisch vlak best veel te realiseren.

Thuiswerken… sommigen deden het al een tijdje in het kader van ‘het nieuwe werken’, maar met de huidige maatregelen rond COVID-19 is in één klap een groot deel van Nederland veroordeeld tot het nieuwe werken. Daar zijn we niet allemaal op ingericht. In twee artikelen geven we tips om op een gezonde manier thuis te werken, ook als niet alle middelen direct voor handen zijn. In dit eerste artikel: hoe voorkom je arm-, nek- en schouderklachten als je aan de keukentafel werkt?

Lees ook het tweede artikel: Geen rondje koffieautomaat? Toch aan de wandel
Of bekijk de algemene adviezen voor beeldschermwerk

Bureau-hoogte

Ja, heel mooi al die regels, maar de gemiddelde keukentafel is niet in hoogte verstelbaar. De hoogte van het bureau is in dit geval dus een vast gegeven, waar we niet zoveel aan kunnen veranderen. Dan is het extra belangrijk om een goede stoel te gebruiken en deze optimaal in te stellen, voor zover mogelijk.

Tekening van iemand op een bureaustoel achter een bureau met daarop een beeldscherm, werkend met toetsenbord en muis

Bureaustoel of beter: stoel

Wellicht heb je thuis een bureaustoel die redelijk in te stellen is. Gebruik die dan ook en blijf niet aan de keukenstoel zitten. Ben je veroordeeld tot een eetkamerstoel, dan is daar wellicht weinig aan in te stellen, maar kijk wat mogelijk is. Kussens kunnen bijvoorbeeld helpen om hoger te kunnen zitten en ook voor betere ondersteuning in de onderrug. Hangen je benen daardoor in het luchtledige, dan kan een stapel boeken als voetensteuntje dienen. Als je de keuze hebt, dan heeft een stoel met armleuningen de voorkeur. Er zijn overigens bedrijven die voor deze corona-crisis de bureaustoelen naar het huis van de medewerkers laten vervoeren. Je kunt eens informeren of dat een idee is bij jullie in het bedrijf, of dat je een bureaustoel mag komen ophalen?

Los beeldscherm en toetsenbord

Langere tijd werken op een laptop is funest voor armen, nek en schouders. Een van de belangrijkste punten voor gezond beeldschermwerk, is het scheiden van toetsenbord en scherm. Heb je nog een los toetsenbord beschikbaar, of juist een los scherm? Is het misschien mogelijk om het scherm of toetsenbord op te halen van je werkplek? Dit zal een wereld van verschil maken voor je werkhouding. Probeer ook een gewone muis te regelen, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de muisknop of de trackpad van de laptop. Zorg dat de ellebogen dicht bij het lichaam blijven als je een muis gebruikt.

Instellen beeldscherm

Als je een los toetsenbord hebt, kun je vervolgens de laptop (die dan functioneert als beeldscherm) op de goede plek zetten. Zet het beeldscherm recht voor je en probeer de tafel en stoel zo op elkaar af te stellen dat je met ontspannen schouders kan werken, of ondersteun de armen zo goed als dat lukt. Plaats het beeldscherm in op de juiste hoogte: de bovenkant van het scherm iets onder ooghoogte, zodat je ietsje naar beneden kijkt. Ook hierbij kan een stapel boeken weer goed van pas komen. Kantel het scherm zo dat je loodrecht op het scherm kijkt.

Lichtinval

Let bij beeldschermwerk op dat er geen hinderlijke spiegelingen zichtbaar zijn in het beeldscherm. Zorg dat je dwars op het raam zit. Zo kijk je niet tegen het licht in en valt het licht niet op het scherm.

Handig: checklist

TNO heeft een checklist beschikbaar voor werknemers, waarmee je eenvoudig test of je op een gezonde manier achter je beeldscherm zit. Je krijgt direct tips voor verbeteringen. Die tips zijn nu, in deze ongekende situatie, niet allemaal te realiseren. Maar kijk vooral naar de mogelijkheden die er wel zijn. Alle punten waar je een stap in kunt maken op ergonomisch vlak is er één! Doe de checklist Beter Achter je Schermen (BAS). Je hoeft alleen een gratis account aan te maken met emailadres en wachtwoord en dan kun je van start.

Om te delen: infographic

Alle informatie nog eens rustig nalezen en delen met je collega’s? We hebben een uitgebreide infographic gemaakt waarin alle informatie terugkomt. De infographic is beschikbaar in Nederlands en Engels.

Download de Nederlandse infographic (PDF)
Download de Engelse infographic (PDF)

Blog ‘Thuiswerken in coronatijd’

Kijk voor meer tips en adviezen over werken in coronatijd ook op dit blog van TNO.

Naar het blog