8 april start SZW campagne tegen lichamelijke onderbelasting

Op donderdag 8 april lanceert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een campagne tegen lichamelijke onderbelasting op het werk, oftewel te veel zitten en te weinig bewegen. Onder de noemer ‘Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap.’ roept SZW mensen die het grootste deel van de werkdag zittend doorbrengen op om elk half uur even te bewegen.

Nederland is Europees kampioen zitten: we zitten gemiddeld 10 uur op een doordeweekse werkdag. Daardoor lopen we meer kans op ziektes zoals diabetes type II, depressie, overgewicht, kanker en rugklachten, en zelfs vroegtijdig overlijden. Het ministerie van SZW wil sedentair werkend Nederland activeren om minder te zitten, meer te bewegen en vaker af te wisselen in taken en werkhouding. Het probleem is alleen dat niemand de tijd en ruimte voelt om meer te bewegen op het werk.

logo Zet ook de stap - elk halfuur even bewegen

Daarom laat de campagne zien dat de stap naar een gezond werkleven een kleine stap is. Onder meer met foto’s en video’s die de nieuwe norm laten zien, factsheets met de urgentie in feiten en cijfers, beweegschema’s om gericht in actie te komen, een toolbox met tips en instrumenten voor werknemers en werkgevers, webinars, een maandelijkse nieuwsbrief en een social media-campagne.

Alle informatie is vanaf april te vinden op www.zetookdestap.nl en alle communicatie richt zich op iedereen die (te) veel zit tijdens werk, met specifieke aandacht voor de sectoren ICT, zakelijke- en financiële dienstverlening, openbaar bestuur en vervoer.

De campagne ‘Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap.’, is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze campagne en de campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ worden georganiseerd in samenwerking met het Focal Point Nederland en de ‘Europese Campagne – Gezond werk: verlicht de last!’.

Kick-off campagne

Zoals hierboven genoemd, trapt de campagne op donderdag 8 april van 10.00-12.00 uur af met een online bijeenkomst. Onder leiding van presentator Marijke Roskam gaan we in gesprek over de urgentie van meer bewegen tijdens het werk, duiken we met verschillende experts in het onderwerp en volgen we een masterclass om zelf direct in actie te komen.